Επεισοδιακή υπερφαγία

By: anasta
Published on: 5 Σεπτεμβρίου, 2008

Πρόσφατα δεδομένα αναφέρονται σε δύο νέες διαταραχές, την επεισοδιακή υπερφαγία και το σύνδρομο της νυκτοφαγίας. Η επεισοδιακή υπερφαγία αποτελεί μια αναγνωρισμένη ψυχολογική κατάσταση που παρατηρείται με αυξανόμενη συχνότητα μεταξύ των παχύσαρκων, 30% των οποίων αναζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση της. Όπως και στη νευρογενή βουλιμία, το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής με τη διαφορά ότι η συμπεριφορά αυτή δεν ακολουθείται από πρόκληση εμετού ή χρήση υπακτικών και διουρητικών. Συγκεκριμένα, η διαταραχή συνδέεται με σοβαρή παχυσαρκία, με υψηλή συχνότητα κυκλικών μεταβολών του βάρους (δηλαδή άτομα τα οποία προσπαθούν επανειλημμένα να χάσουν βάρος, εφαρμόζοντας αμέτρητα σχήματα συνήθως αυστηρών – στερητικών ή παράδοξων σχημάτων διατροφής) και αποτελεί συνέπεια συναισθημάτων απογοήτευσης και τύψεων από την εγκατάλειψη της “δίαιτας”.

Η θεραπεία επικεντρώνεται στο να συνειδητοποιήσει το άτομο τα αίτια που το οδηγούν στην κρίση υπερφαγίας και να μάθει να διαχωρίζει το αίσθημα της “οργανικής” από αυτό της “εγκεφαλικής” ή “συναισθηματικής πείνας. Η διατροφική παρέμβαση πρέπει να εφαρμόζεται σε δεύτερο χρόνο και αφού το άτομο είναι έτοιμο, για να μην οδηγηθεί σε μια νέα απογοήτευση.

Το σύνδρομο της νυκτοφαγίας, χαρακτηρίζεται από την πρόσληψη, μετά το βραδινό γεύμα, τουλάχιστον του 25% της συνολικά προσλαμβανόμενης ενέργειας. Το σύνδρομο αυτό φαίνεται να είναι συχνότερο στα άτομα με εκσεσημασμένη παχυσαρκία και σχετίζεται με διαταραχές του ύπνου, όπως η υπνική άπνοια. Πιστεύεται ότι οφείλεται σε διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού, οι οποίες επιδρούν στην πρόσληψη τροφής, αλλά και στη διάθεση του ατόμου. Η νυκτοφαγία σχετίζεται με τον ύπνο είναι μια πρόσφατα αναγνωρισθείσα κατάσταση, κατά την οποία το άτομο προσλαμβάνει τροφή μετά από διακοπή του νυκτερινού ύπνου. Ουσιαστικά αποτελεί μια παραλαγή του συνδρόμου της επεισοδιακής υπερφαγίας. Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι διατροφικές αυτές διαταραχές αποτελούν την κύρια αιτία της αύξησης βάρους. Έχει προταθεί ότι η αυξημένη επίπτωση των διαταραχών της διατροφής σχετίζεται με την ψυχολογική πίεση για αδυνάτισμα.

Πηγή: περιοδικό Διατροφή, τεύχος 1  Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2004

Comments are closed.